Facings 

Eenvoudig uitgelegd, wordt er met facings een laagje materiaal op uw tanden aangebracht. Door middel van facings kunnen verkleurde tanden aangepast worden naar een witte kleur. Scheve tanden of tanden die uit elkaar staan, kunnen door middel van facings in een vloeiende lijn worden geplaatst. Ook kunnen afgebroken tanden door middel facings worden gerepareerd. Facings hebben voornamelijk een esthetische rol en kunnen uw gebit weer wit en recht maken.

Composiet facings

Eenvoudig uitgelegd, wordt er met facings een laagje materiaal op uw tanden aangebracht. Door middel van facings kunnen verkleurde tanden aangepast worden naar een witte kleur. Scheve tanden of tanden die uit elkaar staan, kunnen door middel van facings in een vloeiende lijn worden geplaatst. Ook kunnen afgebroken tanden door middel facings worden gerepareerd. Facings hebben voornamelijk een esthetische rol en kunnen uw gebit weer wit en recht maken.

Voordelen

 • Composiet facings zijn relatief goedkoop. Omdat het rechtstreeks in de mond gemaakt wordt, worden er geen kosten gemaakt bij de tandtechnieker en dat maakt composiet facings veel minder duur dan porseleinen facings.
 • Een composiet facing wordt in één behandeling gemaakt.
 • Composiet facings kunnen makkelijk gerepareerd worden.
 • Composiet facings zijn een ideale oplossing als er een beetverhoging moet worden gerealiseerd. Bij mensen die veel last hebben van erosie (aantasting door zuur) of door andere redenen een te lage beet hebben, kunnen facings bij een beetverhoging gebruikt worden om de beet te verhogen.

 

Nadelen

 • Composiet facings verkleuren makkelijker dan porseleinen facings. Aanslag en dof worden gebeurt sneller dan bij porseleinen facings, omdat composiet microscopisch minder glad is.
 • Het gebrek aan transparantie bij een composiet facing. Composiet is niet heel transparant, terwijl glazuur dat wel is.
 • Een relatief nadeel is de minder lange levensduur van composiet facings.

Porseleinen facings

Porseleinen facings worden gemaakt van een mengsel van keramische metaaloxiden die bij hoge temperaturen aan elkaar gesinterd worden. Hierbij ontstaat een transparante glasmatrix. De transparantie van een tand wordt nagebootst door precies de juiste hoeveelheid vertroebelingsmiddelen toe te voegen aan het porselein. Op deze manier kunnen diverse soorten porselein de transparantie van het tandbeen of glazuur nabootsen waardoor de porseleinen facing over het gehele oppervlak natuurgetrouw de tand nabootst.

Het vervaardigen van porseleinen facings wordt gedaan in minimaal twee zittingen. Tijdens de eerste behandeling wordt er een afdruk gemaakt van uw tanden. Op basis daarvan maakt de tandtechnicus in zijn laboratorium een zo natuurlijk mogelijke facing.

In de tweede afspraak zullen de porseleinen facings eerst gepast worden. Als de kleur en vorm van de facings goedgekeurd zijn kunnen de facings door uw tandarts geplaatst worden.

Voordelen 

 • Porseleinen facings zien er prachtig en natuurgetrouw uit.
 • Het materiaal voor deze facings is veel gladder dan composiet facings en daardoor minder gevoelig voor verkleuringen.
 • Porseleinen facings gaan mede daardoor ook veel langer mee. Een porseleinen facing kan wel 10 jaar of langer heel mooi blijven. Dit is overigens heel erg afhankelijk van hoe ze gebruikt worden en hoe ze worden onderhouden. Iemand die knarst of nagels bijt en matig poetst zal veel minder lang doen met zijn porseleinen facings dan iemand die niet knarst en een perfecte mondhygiëne heeft.

 

Nadelen 

 • Porseleinen facings zijn veel duurder dan composiet facings. Omdat porseleinen facings in een tandtechnisch laboratorium gemaakt moeten worden komen er tandtechniekkosten bij.
 • Er is een tweede zitting nodig voor het plaatsen van porseleinen facings.
 • Reparatie van een porseleinen facing kan bijna nooit. Soms kan je wat repareren met composiet, maar echt mooi wordt het nooit. Bij breuk moet meestal een volledig nieuwe porseleinen facing gemaakt worden.

Na het plaatsen van de facings: Nazorg en onderhoud

De eerste dagen na de behandeling zult u moeten wennen aan de facings, ondanks dat deze hetzelfde aanvoelen als uw natuurlijke tanden. Dit is zeker het geval als de vorm van uw tanden erg is veranderd, zo kunnen bepaalde klanken vervormen en kan praten hierdoor tijdelijk iets vermoeilijken.

Facings hebben geen speciaal onderhoud nodig in vergelijking met natuurlijke tanden. Wij raden u wel aan om, net zoals bij natuurlijke tanden, tweemaal per dag uw tanden te poetsen. Gebruik ook tandfloss, ragers of stokers om uw tanden schoon te houden.

Alternatieven voor facings: Tanden bleken of een beugel 

Facings zijn niet de enige oplossing. Er kan ook gekozen worden voor tanden bleken als het probleem bestaat uit verkleuringen van de tanden. Als je tanden scheef staan, kunt u natuurlijk ook een beugel overwegen. Bij verkleurde tanden, kan het bleken van de tanden ook een oplossing bieden.

Bij elke behandeling zijn er nadelen en voordelen die tegen elkaar afgewogen moeten worden. De staat van het gebit, de mate van verkleuring of scheefstand, het prijskaartje en de duur van de behandeling zijn allemaal factoren die meewegen of er wel of niet voor facings gekozen wordt. Dit kan uiteraard het beste in overleg met jouw tandarts gedaan worden. De tandarts kan verschillende offertes maken en adviseren of facings de beste optie zijn. Wellicht is er in jouw geval namelijk een beter alternatief voor de facings.

Rene Overmars Implantoloog
NVOI implantoloog

Laatste update : 26 april 2022

Onze specialisten

Jessica Swartberg

Kindertandarts

Sterre Gitz

Tandarts

Julia Corbu

ortho- en paropreventie assistent

Gilian Sonderen

Tandprotheticus

Over Tandartspraktijk Dronten

Tandartspraktijk Dronten is een tandartspraktijk in het centrum van Dronten en bevindt zich aan het grote parkeerterrein van het Suydersee winkelcentrum. De tandartsen en overige medewerkers van tandartspraktijk Dronten hebben een passie voor hun vak en vinden het belangrijk om u de beste zorg te bieden. Dit doen we door de tijd voor u te nemen, bij de behandelingen maar zeker ook bij de controles. Alleen zo kunnen wij de juiste diagnose stellen en hebben we voldoende tijd om ook aan u te laten zien waar problemen voorkomen of verholpen kunnen worden.

Hiernaast vinden we het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit, de kwaliteit van de mensen met wie we werken, de materialen waarmee we werken en de kwaliteit van onze behandelmethodes.

De tarieven voor de tandheelkunde zijn in heel Nederland gelijk, voor iedere behandeling, bij iedere praktijk. Met andere woorden de kosten voor iedere behandeling zijn bij iedere willekeurige tandarts gelijk. Kwaliteit kost u in de tandartspraktijk dus niets meer.

Tandartspraktijk Dronten is 5 dagen per week geopend. Op maandagavond en woensdagavond zijn wij tot 21.30 uur geopend. Ook telefonisch zijn wij tijdens de openingstijden gewoon bereikbaar. Heeft u een spoedgeval op zondag? Onze tweede locatie in Amsterdam biedt de mogelijkheid voor een spoed tandarts Amsterdam. U krijgt dan onze directe collega’s van TandartsJordaan en kunt hen uw vragen stellen en wellicht een spoed afspraak inplannen.

Onze blije klanten aan het woord

?

Harmen M

Uitstekend en zeer vriendelijk personeel, tandartsen zijn zeer deskundig! Ik ben goed geholpen en ben heel blij met het resultaat. Dank jullie wel!

Aynur

Wat een fijne ervaring! Ben erg bang voor de tandarts, maar wat hebben ze me gerust gesteld. Super veel geduld en ontzettend lieve medewerkers! Bedankt hiervoor!!

T Yildiz

Vriendelijk personeel! De tandartsen nemen goed de tijd voor je, iedere keer weer tevreden. Ook wordt er erg rekening gehouden met angst, zijn heel goed en leggen leuk uit wat ze precies gaan doen om je gerust te stellen.

Mevrouw Puf

Super fijne praktijk. Ze nemen de tijd voor je en zijn ook heel geduldig met kinderen. Wat ook heel fijn is dat ze eigen mondhygiënistes hebben. Zo kun je de controle en gebitsreiniging op 1 dag combineren wel zo fijn

Eila

Prettige ervaringen met tandarts Bons. Nadat ik niet tevreden was over een behandeling, is dit heel netjes door haar opgelost. Fijne tandarts

Daphne van der Meijden

Ik ben tot nu toe altijd netjes geholpen. Niet één onvriendelijke medewerker aan de telefoon of tijdens een behandeling gehad. Toen ik vorig jaar langskwam met pijnklachten ben ik direct doorverwezen naar het ziekenhuis, waarna de tandarts mij persoonlijk nog heeft gebeld om te vragen of het goed was gegaan. Top service!

Ellen de Vries

Wij hebben ons net ingeschreven bij Tandartspraktijk Dronten. Ben heel tevreden over onze tandarts mevrouw Mulder, worden goed geholpen. De algehele sfeer is ook vriendelijk en duidelijk, zeker een aanrader.

Wim van Dijk

Afspraak maken Inschrijven