Tandartspraktijk Dronten / Kindertandarts / Hoe poets je kindertanden?
Tandartspraktijk Dronten / Hoe poets je kindertanden?

Hoe poets je kindertanden?

Met tanden poetsen kan u niet vroeg genoeg beginnen. Dit adviseren wij al vanaf de doorbraak van het eerste tandje. Het is voor kinderen belangrijk dat zij het poetsen als gewoonte opnemen in hun dagelijkse routine, net als slapen en eten en drinken. Maar hoe poets je kindertanden? En wat als mijn kind weigert?

Tanden poetsen: de 3-B’s

Om het poetsen makkelijker te maken raadt de kindertandarts aan om met de 3 B-methode te werken. De 3-B’s staan voor: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Dit is dus het poetsen van de binnenkant van tanden, de buitenkant en bovenkant. Wanneer u hier een vaste routine voor aanhoudt dan worden tanden en kiezen minder makkelijk vergeten. Probeer 2 minuten te poetsen. In het begin zal dit niet altijd even makkelijk lukken, maar probeer dan steeds net iets langer te poetsen.

Voor of na poetsen?

Het maakt helemaal niet uit of u van te voren of achteraf poetst. Het belangrijkste is dat er wordt gepoetst. Veel kinderen vinden het leuk om van alles zelf te doen en zo ook om te poetsen, fantastisch natuurlijk! Maar helaas kunnen kinderen hun gebit natuurlijk niet helemaal zelf schoon krijgen. Als ouder is het belangrijk dat u het gebit dan ook voor of na poetst. Let tijdens het poetsen wel op dat u niet te veel druk uitoefent op het gebit. Vanaf hun 10e is de fijne motoriek beter ontwikkeld en kunnen kinderen prima zelf hun tanden poetsen. Het is wel belangrijk om het gebit dit goed te blijven controleren.

Mijn kind weigert, wat nu?

Sommige kinderen werken uitstekend mee, anderen niet. Ieder kind reageert op zijn eigen wijze. Mocht uw kind weerstand bieden en lijkt het onmogelijk om het gebit open te krijgen is het verstandig om toch even te poetsen, al is het maar 1 tel. Probeer het aantal tellen beetje bij beetje op te voeren en vooral, probeer het poetsen leuk en positief te houden.

Houding

Zorg voor een juiste poetshouding. De ouder kan het hoofd van kind ondersteunen tijdens het poetsen. U kunt ook overwegen om kinderen tot 6 jaar te laten liggen tijdens het poetsen. Bijvoorbeeld op de bank, het bed of desnoods op de badkamervloer. Het wiebelige kinderhoofdje is zo makkelijker te controleren en ook heeft u meer overzicht.

Maak het tanden poetsen zo leuk mogelijk voor uw kind én uzelf!

  • Misschien werkt het om een liedje te zingen, dan weet uw kind hoe lang het nog duurt.
  • Zorg voor een beloning bij goed gedrag (geen snoep uiteraard!).
  • Ook kan het helpen om uit te leggen waar u mee bezig bent tijdens het poetsen.
  • Leer uw kind aan om in de spiegel te kijken tijdens het poetsen.
  • Laat kinderen zelf hun tandenborstel uitkiezen, misschien willen zij wel dezelfde kleur tandenborstel als u zelf heeft..
  • Laat kinderen zelf tandpasta op hun tandenborstel doen.

Het is het belangrijkste om van tanden poetsen een zo’n normaal mogelijke dagelijkse bezigheid te maken net als ontbijten en een boekje lezen voor het slapen gaan.

Onze specialisten

Jessica Swartberg

Kindertandarts

Sterre Gitz

Tandarts

Julia Corbu

ortho- en paropreventie assistent

Gilian Sonderen

Tandprotheticus

Over Tandartspraktijk Dronten

Tandartspraktijk Dronten is een tandartspraktijk in het centrum van Dronten en bevindt zich aan het grote parkeerterrein van het Suydersee winkelcentrum. De tandartsen en overige medewerkers van tandartspraktijk Dronten hebben een passie voor hun vak en vinden het belangrijk om u de beste zorg te bieden. Dit doen we door de tijd voor u te nemen, bij de behandelingen maar zeker ook bij de controles. Alleen zo kunnen wij de juiste diagnose stellen en hebben we voldoende tijd om ook aan u te laten zien waar problemen voorkomen of verholpen kunnen worden.

Hiernaast vinden we het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit, de kwaliteit van de mensen met wie we werken, de materialen waarmee we werken en de kwaliteit van onze behandelmethodes.

De tarieven voor de tandheelkunde zijn in heel Nederland gelijk, voor iedere behandeling, bij iedere praktijk. Met andere woorden de kosten voor iedere behandeling zijn bij iedere willekeurige tandarts gelijk. Kwaliteit kost u in de tandartspraktijk dus niets meer.

Tandartspraktijk Dronten is 5 dagen per week geopend. Op maandagavond en woensdagavond zijn wij tot 21.30 uur geopend. Ook telefonisch zijn wij tijdens de openingstijden gewoon bereikbaar. Heeft u een spoedgeval op zondag? Onze tweede locatie in Amsterdam biedt de mogelijkheid voor een spoed tandarts Amsterdam. U krijgt dan onze directe collega’s van TandartsJordaan en kunt hen uw vragen stellen en wellicht een spoed afspraak inplannen.

Afspraak maken Inschrijven